Verrassing bij jubileum

Interview met voorzitter en dirigent
Interview met voorzitter en dirigent

Muziek
Jubileumconcert Voci d’Angeli, zondag 8 april 2018, 14 uur. Toegang 10 euro, inclusief een hapje en drankje. Reservering: Jubileum@vocidangeli.nl

Verrassing bij jubileum

28 maart 2018 – Ronneke van der Genugten

Het kamerkoor Voci d’Angeli geeft ter ere van zijn 20-jarig bestaan een jubileumconcert. Als Eduardo López Cabello belooft dat het bijzonder wordt, geloven we dat graag. De cum laude afgestudeerde Chileense dirigent heeft een paar mooie verrassingen bedacht voor de bezoeker.

Het jubileum kent een gevoelige snaar. Zo’n tien jaar geleden stond het water aan de lippen van het a-capellakoor dat onderdak heeft in het Nederlands-hervormde kerkje in Blokker. “We hadden toen nog maar zes leden”, vertelt koorlid en tevens voorzitter Paulien Winnubst, “Alle spaarcenten zijn bij elkaar geschraapt om een advertentie in de krant te kunnen betalen.” Met een verbluffend positief resultaat, Vandaag de dag kent Vocid’Angeli 22 zanglustigen.

“Het is verrassend hoe goed de stemmen zijn”, klinkt het tevreden uit de mond van López Cabello die al vier jaar de baton zwaait voor de koorleden. Doorgaans vertolkt het koor liederen uit de renaissance en de barok. De zangers werden voor het jubileumconcert door de dirigent verrast met een bijzondere aanvulling: muziek van Felix Mendelssohn-Bartholdy en Thomas Tallis. “Ik hoorde met regelmaat geluiden in de groep dat er behoefte was aan andere muziekstijlen. Ik wist dat ik met het jubileum iets nieuws wilde doen buiten het vertrouwde repertoire om. Mendelssohn-Bartholdy is mooi, maar vraagt wel veel van de zangers. Timing en tellen is bij deze uitvoering erg belangrijk.”

“Echt lastig”, weet Winnubst als geen ander. “We komen een keer per week bij elkaar, maar moeten thuis ook oefenen, vooral de langere stukken. De gezamenliike repetities hebben wel mijn voorkeur, vooral omdat we dan de koorklanken kunnen aanpassen.”

Tijdens het jubileumconcert komen Spaanse, Franse, Italiaanse, Engelse en Duitse composities voorbij. Was dit niet de unieke gelegenheid voor de dirigent om een Chileens muziekstuk in het programma op te nemen? “Ik heb het even geprobeerd”, glimlacht López Cabello. “Qua woord en klank is het bij dit koor echt geen probleem, de moeilijkheid zit in het ritme. Op een of andere manier hebben koren uit landen als Duitsland, Denemarken en Nederland daar problemen mee. Zangers komen wel los in het ritme, maar raken net niet het gevoel. Ik heb daar geen kritiek op, andersom is het hetzelfde verhaal”, zegt hij voorzichtig. “In Chili hebben ze moeite met liederen uit de renaissance en de barok. Ik vind de a-capellakoren van Nederland heel bijzonder. Ik heb nog nooit zoveel amateurkoren gezien waar met plezier gezongen wordt, maar waar ook gewerkt wordt aan het beter worden. Voci d’Angeli kent het streven naar kwaliteit, Dat geeft mij de kans om ook af en toe streng te zijn.”