Interview met dirigent 2015

Concert Voci d‘Angeli, zondag 29 maart in de hervormde kerk van Blokker (Westerblokker 105). Aanvang is 12.30 uur, entree 7,50 euro.

Chileen in Blokker

Regina Arbouw

A-capellakoor Voci d’Angeli uit Blokker heeft een nieuwe dirigent: Eduardo López Cabello. Hij is 25 jaar, geboren in Santiago, Chili, waar hij zijn opleiding tot componist voltooide bij de Slowaaks-Chileense componist Aliocha Soloverea. Daar begon hij ook zijn dirigentenopleiding bij maestro Alejandro Reyes. Nu studeert hij koordirectie bij Jos Vermunt aan het Conservatorium van Amsterdam. Zijn passie is muziek uit de renaissance en de barok, met een voorliefde voor Sweelinck. De dirigent: “Mijn keuze voor Amsterdam komt niet uit de lucht vallen. In Chili verdiepte ik me al in de muziek van vroege Nederlanders als Ockeghem en Sweelinck. Toen een goede vriend in Amsterdam ging studeren, was de keuze snel gemaakt. Ik zit nu als het ware in de bakermat van de muziek waar ik al enthousiast over was.”

“Mijn allergrootste verrassing was, en is nog steeds, het grote aantal koren dat Nederland rijk is. Voor elke soort muziek—licht, klassiek, opera, experimenteel—is hier een koor. En veel koren repeteren in kerkruimtes, maar zijn niet aan kerken verbonden, zelfs niet religieus. In Chili leeft de amateur-koorzang niet zo sterk. Het land is grotendeels katholiek, aan iedere kerk is wel een kerkkoor verbonden, maar zomaar een aantal mensen die elke week bij elkaar komen om te zingen, was nooit gebruikelijk. Inmiddels zingen in Chili wel meer koren, ook met uitsluitend wereldlijk repertoire.”

“In Nederland vind ik het niveau verrassend goed. Ik ben vaste dirigent van één koor en invaller bij enkele andere. Overal is het heel gewoon: ik geef de toon aan en het koor zingt—niet altijd meteen foutloos, maar men zingt. Met Voci begon ik met bestaand repertoire, maar nu we gewend zijn, introduceer ik nieuwe composities.”

Een deel van Voci d’Angeli tijdens een zomers optreden.
Een deel van Voci d’Angeli tijdens een zomers optreden.

Bewogen jaren

Voci d’Angeli heeft bewogen jaren achter de rug. Onder meer door verhuizing en overlijden van leden slonk het aantal tot een verontrustend minimum van zeven. Sinds drie jaar zit het koor weer in de lift, het groeide onder Eduardo’s voorganger, de Hongaarse Zsuzsanna Sanyi, naar veertien leden. Voci zingt a capella muziek uit de renaissance en barok, de voorkeuren van de huidige dirigent. Eduardo: “Het is een voorrecht om in Amsterdam te studeren en te werken. Ik ben weliswaar ver van huis, maar mijn familie komt over een paar weken hiernaartoe. Door omstandigheden zijn ze niet op tijd voor het concert van Voci d’Angeli, maar we zullen wel van heel veel Europese muziek genieten.”

“In mijn eigen ontwikkeling wil ik muzikaal graag terug naar mijn roots: composities als de ‘Misa Criolla’ van Ramírez beproeven of, meer eigentijds, de ‘Cantata de Santa Maria de Iquique’ van Luis Advis. Voorlopig moeten die uitdagingen wachten, mijn concert met een Nederlands koor vraagt alle aandacht. En daarna vakantie met mijn familie. Ik zie er naar uit!”

Noord-Hollands dagblad, 26 maart 2015

Chileen in Blokker
Chileen in Blokker