Noorderkerk 2005

‘Benefiet’ zakelijk en artistiek succes

Het benefietconcert, dat zondagmiddag in de Noorderkerk te Hoorn plaatsvond, was zowel zakelijk als artistiek een succes. De middag leverde tenminste 8500 Euro op voor de Stichting Noorderkerk, het ‘lied van de Boktor’, een volbloed Hoornse creatie, befeefde er zijn premiere.
Het behoud van de Noorderkerk, daarvoor gaven drie koren met hun solisten, pianiste Emma Ulrich-Roele en het ‘Mozart Kwartet’ hun volle inzet.
De Noorderkerk was voor de gelegenheid sprookjesachtig mooi versierd. Het publiek was massaal naar die kerk gekomen. De toehoorders werden niet teleurgesteld. Hen wachtte een gevarieerd programma, dat werd ingezet door het kamerkoor ‘Voci d’Angeli’ onder leiding van Tanja Kluft. Er zat een heldere, stabiele klank in dit a capellakoor, dat naast wereldlijk repertoire ook een aantal bijzondere kerstliederen ten gehore bracht. Integer gezongen, een prachtig geheel.

Solo

Het Westfries Mozartkoor zong onder leiding van Jetze Dubbelman een aantal fragmenten uit het ‘Requiem’ van Fauré, met een baritonsolo van Pieter Schaper. De solo werd zorgvuldig gezongen, maar de muziek als geheel behoeft nog wel wat rijping. In de uitgevoerde koren uit ‘Asciano in Alba’ van Mozart, hervond het koor zijn veerkracht en zwier.

Triomf

Het vrouwenkoor ‘Voix Mixte’ onder leiding van Joep van der Oord kwam met de ‘Cantique de Jean Racine’ terug bij Fauré, een goede opmaat voor de liederen van Cecile Chimenade. De soli hierin werden door de sopraan Daphne Druif uitstekend gezongen. Zij vervolmaakten de impressionistische triomf van dit koor.
Het Mozart Kwartet bracht een gevarieerd programma. Dit ensemble speelt nauwgezet, houdt zicht op alle verrichtingen en daarom is het zo jammer, dat de opstelling van de vleugel pianiste Agnes Sunter wat afzonderde. Vooral in de muziek van Haydn een muzikaal gemis. Het ‘Lied van de Boktor’, tekst Cornelis Putemmer, op muziek van Koos Mels was de krachtig gezongen apotheose van deze, dankzij de inzet van allen, grandioze middag.
REGINA ARBOUW