Concert Schellinkhout 2016

Evenwichtig programma van Voci in Schellinkhout

Regina Arbouw

A capellazang uit de Renaissance en de Barok stond centraal tijdens dit concert. Behalve muziek van een aantal gerenommeerde componisten werden ook een aantal anoniem overgeleverde liederen uitgevoerd.

Voci presenteerde een evenwichtig programma waarin langer werk werd afgewisseld met korte strofen, in een aantal talen. Een grotendeels bekend oeuvre, dat dankzij het frisse tempo en de open klank vanuit het koor geen moment verveelde. En dan was er ook nog die mooie klankovervloed, niet alleen tempo maar ook volume, die bijna alle liederen in de eerste maten meekregen. Het motet ‘Locus Iste’ van Anton Bruckner was het enige werk, dat buiten de meest geliefde tijdvakken van Voci d’Angeli viel. Bruckner was niet echt gemakkelijk te zingen, maar ook het beluisteren vroeg aandacht. Het koor was uitstekend op weg, hoewel de afsluitende lijnen op punten onhelder klonken. Het werk van Thomas Ravenscroft ‘Remember, O Thou Man’, een wonderlijke mengeling van geschiedenis en kerstmuziek, kreeg een goede voordracht, was woordelijk te verstaan en werd heel mooi gezongen. De opstelling was niet helemaal traditioneel, met de tenoren als boegbeeld van de hoge stemmen. In de beide eerste liederen sloop ongelijkheid binnen in de hoge noten, die door de plaats van deze heren een beetje werd uitvergroot. De sopranen zongen een prima concert, vol zelfvertrouwen. De alten kenmerkten zich in het eerste deel door hun bescheidenheid, in het tweede deel van de middag liet deze groep zijn natuurlijke plaats in de basis iets luider horen. Emotie, mooie tegenklanken en een goed klankfundament. Ook bij de bassen werd niet voluit gezongen, deze heren mogen de muziek de ruimte geven, ze kunnen het. Voor dirigent Eduardo Lopez niets dan lof, zijn liefde voor en vaardigheden in de omgang met deze muziek maakt van dit koor een mooi, specialistisch ensemble.

De muziek van het gitaarduo Z.o.o. sloot perfect aan bij die van het koor. Er was volledige toewijding in de muziek van Domenico Scarlatti voor de pauze, Romantiek en afwisselende korte werkjes in het tweede deel. Met hun uitstekende gitaarspel op verschillende instrumenten en een uitstekende timing won dit duo de harten van de talrijke toehoorders.